Thursday, November 15, 2012

Το πλάνο και η πραγματικότητα
Λατίνοι, Ευρωπαίοι, Ελληνόπουλα, Αφρικανοί, Σέρβοι, παίκτες νεαροί, στοιχήματα, έξυπνες βόμβες και παροπλισμένες βεντέτες από Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα περιλαμβάνονται στο βασικό μεταγραφικό πλάνο του Ολυμπιακού για τα επόμενα χρόνια. Γι αυτό το λόγο έγινε και η πρόσληψη του σενίορε Λορένθο, ως τεχνικού συμβούλου για να φιλτράρει τα αποτελέσματα του σκάουτινγκ και τις προτάσεις των μάνατζερς. Η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός δεν εμπιστεύεται το κομμάτι του σκάουτινγκ στις μεταγραφές του, συνήθως οι προτάσεις Μπαρμπαλιά γίνονται μπαλάκι που καταλήγει με όμορφο ραβερσέ στον κάλαθο των αχρήστων. Οι προτάσεις του Κοβάσεβιτς προκαλούν σύγκρυο, ενώ παλαιότερα τα 12εκάτ που δαπανήθηκαν για τις αγορές των Λεονάρντο και Ντιόγκο, μια από τις λίγες φορές που έγινε αγορά έπειτα από εισήγηση του σκάουτερ, ακόμα τα κλαίμε. Ο μύθος λέει ότι στο κουδούνι της πόρτας που διαμένει ο πρόεδρος της Πορτουγκέζα Μάνουελ Ντα Λούπα, έχει βάλει τον ύμνο του Ολυμπιακού.
Τα τελευταία 2 χρόνια, ο Ολυμπιακός δεν μπορούμε να πούμε ότι διακρίνεται για την μεταγραφική του ευστοχία, ούτε μπορούν να θεωρηθούν ως επιτυχίες παίκτες που αποκτήθηκαν ως δανεικοί και το καλοκαίρι ταξίδεψαν για άλλες πολιτείες, επιπροσθέτως τα μεγάλα ανοίγματα που έγιναν επί προεδρίας Μαρινάκη, δηλαδή ο Άλμπερτ Ριέρα έναντι (5.5εκάτ. ευρώ) και ο Πάμπλο Μασάντο (έναντι 2.7 εκάτ. ευρώ) φαίνεται πως δεν πείθουν. Ο μεν Ριέρα, πωλήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι στην Γαλατά με ένα ποσό της τάξης των 3.5εκάτ. ευρώ, υπήρχε όμως χασούρα 2εκάτ. και ο δε Μασάντο, προς το παρών δεν έχει δικαιολογήσει το σήριαλ του καλοκαιριού.
Το τελευταίο καλοκαίρι, δαπανήθηκαν περίπου 5εκάτ. ευρώ για μεταγραφές, εκ των οποίων του Μασάδο ήταν πάνω από το 50% του μπάτζετ, ενώ έσοδα υπήρχαν από τις πωλήσεις του Μιραλάς (7,6) και του Νίκου Παπαδόπουλου (50.000 ευρώ). Θα πρέπει να τονίσουμε ότι κατά την διοίκηση του Ολυμπιακού, απο την πώληση Μιραλάς εισπράχθηκαν 5.5 εκάτ καθώς το υπόλοιπο ποσό πήγε στην προηγούμενη ομάδα του Βέλγου βάση συμφωνίας. Σε ότι αφορά τις αγορές, πέραν του Μασάδο, το πλάνο ήθελε την απόκτηση νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών όπως του Βλαχοδήμου, του Σιόβα, του Μανωλά και του Καραγκούνη, έμπειρων αλλά σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία ξένων (Γκρέκο), και φτηνών στοιχημάτων όπως είναι ο Ντιελνά, ο Ντιακιτέ και πιθανότατα ο Πίνο.
Το πιθανότερο σενάριο, είναι οτι ο Ολυμπιακός, θα συνεχίσει πάνω στο συγκεκριμένο πλάνο, με την διαφορά ότι θα υπάρχει το φίλτρο που ονομάζεται Χουάνχο Λορένθο.
Οι συστάσεις που τον συνοδεύουν είναι καλές, μορφωμένος, γνώστης του ποδοσφαίρου, θητεία στην Ρεάλ από το πόστο αναλυτή της ποδοσφαιρικής αγοράς και αξιόλογη καριέρα στην Οσασούνα στο πόστο του τεχνικού διευθυντή, όπου έκανε καλά deal. Ο ρόλος που θα έχει στον Ολυμπιακό, θα είναι διαφορετικός από την Οσασούνα, δεν θα ασχολείται με το business κομμάτι , έχουμε πει ότι εκεί πάντα θα υπάρχει ο Βρέντζος, αλλά θα αξιοποιηθούν οι γνώσεις, η εμπειρία, αλλά και η ικανότητα του Λορένθο, να ανακαλύπτει τον θησαυρό ανάμεσα στους άνθρακες.
Υπάρχουν όμως μύθοι και πραγματικότητες στην περίπτωση του Ισπανού. Τα deal που πέτυχε, ήταν καλά, αρκετοί παίκτες είχαν αγοραστεί όντως με λίγα χρήματα, όμως οι καλές και μεγάλες πωλήσεις έγιναν όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, από παίκτες που προέρχονταν από τα φυτώρια της Οσασούνα.

2005-2006
Πώληση Πάμπλο Γκαρσία στην Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 4εκάτ. ευρώ (αγορά 2002 ως ελεύθερος)

2007-2008
Πωλήσεις
Κάρλος Γκελάρ
στην Ρέιντζερς έναντι 3εκάτ. ευρώ (αγορά 2003 ως ελεύθερος)
Ραούλ Γκαρσία στην Ατλέτικο έναντι 13εκάτ. ευρώ (ακαδημίες Οσασούνα)
Ντεϊβιντ Λόπεζ στην Μπιλμπάο έναντι 5,8εκάτ ευρώ (ακαδημίες Οσασούνα)

2008-2009
Πώληση Τσάβι Γκαρσία στην Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 4εκάτ. ευρώ (αγορά από Ρεάλ Μαδρίτης το 2007 έναντι 2,5εκάτ ευρώ)

2010
Πώληση Γιάροσλαβ Πλασίλ στην Μπορντό έναντι 3εκάτ. ευρώ (αγορά από Μονακό το 2007 έναντι 2.2εκατ. ευρώ)
RedArmy7

No comments:

Post a Comment